Puukerrokset nousevat – kunhan ei sada

Puukerrostalon tekniikkahormissa kulkee moduulien talotekniikka.
Vastaava mestari Eero Helkkula näyttää, miten tekniikkahormissa moduulien kanavat, johdot ja putket liitetään koko talon järjestelmiin.

Puurunkoista yksiömoduulia nostetaan toiseen kerrokseen. Kun moduuli on asennettu paikalleen se saa päälleen sääsuojaelementin. Moduulit ja puurunko pysyvät kuivana koko rakentamisen ajan. 

Puurunkoisia kerrostaloja voi rakentaa elementeistä, kuten betonirakenteisiakin. Hervantaan nousee Tampereen opiskelija-asuntosäätiön (TOAS) tilaama kahden talon Lumipuu-yhtiö, jossa ratkaisu on toinen. Elementti Sampon toimittamat moduulit nostellaan kerroksiksi kalustettuina ja valmiilla sisäpinnoilla. Tikirak on pääurakoitsija ja Eero Helkkula vastaava mestari.

– Tämä on uudenlaista rakentamista, jossa pääsee ratkaisemaan aivan uuden tyyppisiä haasteita. Monta oivallusta on pystytty viemään käytännön prosessiin ja tuleviin puutalokohteisiinkin on ajatuksia rakennesuunnittelusta alkaen, sanoo Helkkula.

Kerrostalot rakennetaan kokonaan puurunkoisina lukuun ottamatta toisen talon ensimmäistä betonirakenteista kerrosta, jossa sijaitsevat väestösuojat. Moduulit ovat massiivipuurunkoisia ja rakennettu säältä suojassa kotimaisesta CLT-levystä. Kantavaa puurakenteista vaakarunkoa ei tehdä erikseen, vaan kerrosten moduulit ovat itsessään kantavaa rakennetta.

– Moduuli on oikeastaan umpinainen “koppi”. Tekniikkaa saadaan vietyä kappaletavarasta tehdyn lattian sisällä. Jokaisen moduulin toisessa päässä on tekniikkahormi, jossa lämpö, ilma, vesi ja sähkö liitetään ylä- ja alapuolisiin moduuleihin ja edelleen koko talon järjestelmiin, Helkkula kertoo.

Tarkkaa ajoittamista ahtaassa pihassa

Puukerrostalon rakentamisessa käytetään HRK Konevuokraamoiden vuokrakalustoa.

Kuten rakennustyömaalla yleensäkin, niin myös puukerrostalon työmaalla on ahdasta. Lumipuuta rakennettaessa moduuleita tuodaan työmaalle pari kertaa viikossa yöaikaan. Kuljettaja purkaa moduulit niille varattuun tilaan kahden rakentuvan talon väliin. Moduulit haukkaavat ison alueen pihasta ja alue on jätettävä vapaaksi aina seuraavaa purkua varten. Tilaa pitää varata myös “irtotavaralle”, esimerkiksi portaille, käytävien CLT-laatoille ja hissikuiluille.

Ahtauden vuoksi vuokralaitteet, kuten kuukulkijat ja saksinostimet, tilataan paikalle vasta tarpeen alkaessa. Laitteet pitää myös saada pois tontilta pian käytön jälkeen. Vuokraamon kuljetuspalvelu hoitaa nostinten kuljetukset. Kuivauskalustoa työmaalla ei tarvita.

– Tai jos kuivausta tarvittaisiin, niin jotain olisi mennyt pieleen, naurahtaa Helkkula. Sen sijaan ilmankosteutta kontrolloidaan lämmityksen avulla rungonnostovaiheessa. Näin varmistetaan, että pintakosteutta ei jää rakenteisiin. 

HRK Konevuokraamot toimittaa Tikirakille Lumipuun vuokrakaluston, johon kuuluu henkilönostimia, lämmityskalustoa, työmaatilat ja rakennuskoneita

– Täytyy ihan kiitosta antaa, kun viimeisen päälle on vuokraus toiminut. Nopeus ja palvelu ovat kyllä kohdallaan, Helkkula summaa.

Puukerrostaloyhtiö Lumipuu rakentuu Hervantaan ratikan päätepysäkin viereen.
TOAS:n Lumipuu rakentuu aivan ratikkapysäkin viereen. Arvioitu valmistumisaika on kesäkuun lopussa 2022.